Din varukorg ()
cload

Betala enkelt och säkert med Klarna

Dragremmar - När behövs de?

Av: Linda Gustafsson 2019-02-08 12:00 0 kommentarer

Tappar du greppet när du tränar? Då kanske dragremmar är det du söker. Nedan kommer vi gå genom skillnaden på dragremmar och när och hur de ska användas. Funktionen av en dragrem är att du ska spara på ditt grepp med händerna och låta större muskler göra ett hårdare jobb.

 

Dragremmar Läder

Lädermaterialet på en dragrem har flera fördelar, det är även det mest vanligt förekommande materialet på dragremmar. Läder är slitastarkt som material och även lite töjbart vilket ger en god drageffekt vid tunga lyft. Läder är även skonsamt mot huden och mjukt i materialet men är även lite formabart när du tränat med dem några gånger. Dragremmar av läder fungera väldigt bra vid styrketräning och marklyft.

 

Dragremmar neoprene

Dragremmar neoprene skulle man kunna tror är tilvlerkade av neoprenematerial men så är ine fallet. Dessa dragremmar är tillverkade av ett tygmaterial gjort av bomull men de är försedda med ett neopreneskydd på insidan av dragremmen på det stället som ligger an mot handleden. Detta bomullsmaterial kan kännas lite lätta skavande mot huden vid tyngre lyft än vad lädermaterial gör. Fördelen med en dragrem gjord av bomull är att den är mer styv än läder och upplevs mer fast i sin position. Det finns även många olika varianter på dessa material, speciellt i tjocklek.

 

Dragrem nylon

Nylon är det mest slitstarka materialet av alla dragremmar, det är väldigt likt materialet som dragremmarna av bomull är tillverkade av men mycket mer slitstarkt och klarar även de tyngsta lyften. Dragremmar i nylon är däremot inte så skonsant mot handleden vid tunga lyft som marklyft men klarar definitivt de hårdaste kraven.

 

Dragremmar tyngdlyftning

Tränar du olympiska lyft eller tyngdlyftning som det även heter är det lite speciellt och viktigt vilka dragremmar du använder dig av. Det viktiga här är att du använder en dragrem som är ''öppen''. Dessa dragremmar är endast en enkel ögla som du endast drar runt stången max ett varv för att de ska kunna slossna från stången vid behov. Använder du en annan typ av dragrem vid olympiska lyft är risken stor att du fastnar runt stången och skadar dig.

 

Dragremmar styrkelyft

 Tränar och tävlar du för att bli bättre i styrkelyft eller grenar som ingår i styrkelyft är det viktigt att du inte får tävla med dragremmar enligt IPF. Självklart kan du träna med dragremmar för att bli starkare. I styrkleyft ingår grenarna marklyft, knäböj och bänkpres så det är alltså endast i marklyft dragremmarna kan nyttjas om du vill ha det till grenspecifika övningar inom styrkelyften men dragremmar fungerar likväl till assisterande dragövningar.

Syftet med dragremamr är som nämnt ovan att inte låta greppet bli din svaga länk utan att köra till failure i andra muskelgrupper tex benen som innehåller våra största muskler.

 Deadlift

 

 

Dragremmar för funktionell fitness

Iom att högintensiv träning innefattar det mest inom styrketräning, styrkelyft, tyngdlyftning och strongman är valet av dragremmar oerhört svårt då alla dragremmar är utformade olika. I filmen nedan presenterar vi en dragrem som vi anser vara den dragrem som passar bäst för sporten då den är användbar på flera olika sätt. Det är en dragrem för olympiska lyft med en enkel ögladär fördelen är att den är kortare än traditionella dragremmar. Dessa dragremmar är utformade för att passa utmärkt till tyngdlyftning (olympiska lyft). Tränar du ryck och stöt som är grenarna i olympiska lyft utsätts ditt grepp för mycket hög påfrestning och dragremmar är då att föredra under träning. Dragremmarna med enkel ögla fungerar även utmärkt till marklyft och andra dragövningar.

 

Figure 8 straps

Dragremmar figure 8 för marklyft och tunga dragövningar

Figure eight straps är anpassade att användas för dragövningar med skivstång som marklyft, sälrodd eller skivstångsrodd.

Ursprungligen kommer dessa dragremmar för strongmaneliten pga att där är det oftast tillåtet med dragremmar i de flesta grenar. Figure eight straps är utformade som en åtta med alltså två öglor på samma dragrem. Anledningen till att dessa blivit så populära inom strongman beror att dragremmen ''låser'' stången och även om du tappar greppet runt skivsången kommer dragremmarna sitta fast runt handleden.

Världsrekordet inom strongman i marklyft som innehas av Eddie Hall ligger på 500kg och under detta lyft använder Eddie Hall denna typ av lifting straps. Dessa dragremmar är att föredra när du vill spara på greppet och ge all kraft till låren eller ryggen när du tränar.

 


Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Atletbutikens

Senaste inläggen